Da er det Reppe Søndre andelsgård som er først ut med et gjesteinnlegg der de forteller om prosjektet sitt. Varsågod!

På gården Reppe Søndre på Ranheim har det de senere år primært blitt drevet såkornproduksjon av havre. Tidligere har det vært både melkekyr og storfe på gården, men da husdyrproduksjonen ble avviklet i 2006 ble låven ombygd for utleie av minilagre. På gården har vi også restaurert den gamle gårdssmia som nå er et selskapslokale til leie. De siste årene har vi startet opp med husdyrhold igjen, bare i noe mindre skala. Det er viktig for oss at kulturlandskapet rundt gården ikke gror igjen og dyrene gjør gjerne denne jobben. Vi har i dag 30 vinterfôra grå trøndersau, 15 frilandsgris og 6 geiter. Kjøttet og skinnet fra dyrene har vi solgt direkte til forbrukerne, noe vi har hatt veldig mye positiv respons på. Vi opplever at flere og flere er opptatt av mattrygghet, at dyrene har hatt det godt og at maten er dyrket lokalt. Nå er vi i ferd med å bygge et hønsehus i låven til noen lykkelige høns slik at vi også kan ha ferske egg på gården.

I forlengelse av dette ønsker vi å etablere et andelslandbruk på gården. Vi har satt av et jordstykke på omkring 5 mål like ved gården hvor vi kan ha drivhus og dyrke grønnsaker. I høst starter vi rekruttering av andelshavere til andelslandbruket og er veldig spente på hvem som vil være med oss og dyrke. I vår satte vi 100 kg potet av typen Folva, Astrix og Pimpernell. I tillegg til potetene har vi prøvd oss fram med gulrot, pastinakk, kålrot, løk, gresskar og squash i liten skala for å høste noen erfaringer til neste sesong. Vi oppdaget tidlig at tiden for en småbarnsfamilie ikke nødvendigvis strekker til for å følge opp med åkeren gjennom sesongen. Andelslandbruksmodellen tror vi er en god løsning for de som har lyst til å dyrke men ikke kan gjøre hele jobben alene. Sammen kan vi få til mange sorter grønnsaker og et større kvantum når vi deler oppgavene. Et andelslandbruk har også god nytte av at medlemmene tar med forskjellige evner og erfaringer inn i samarbeidet.


En annen gevinst ved å dele opplevelsen med å dyrke grønnsaker sammen er å trekke folk til gården. I gamle dager var det vanlig med mange arbeidere på gården, men i dag er landbruket ofte mer automatisert slik at færre kan gjøre mer. Vi ønsker et fellesskap med flere som er interesserte i å spise kortreist mat og lære mer om hvordan maten blir til. Vi håper at andelslandbruket kan skape liv og røre for store og små her på gården. Vi vil gjerne være et sosialt sentrum for urban dyrking her på Reppe og Ranheim.

Søndag 17. september inviterer vi til potetplukking på gården. I løpet av oktobermåned vil vi holde informasjonsmøte om andelslandbruk. Her vil vi gjerne at alle skal bli med, store og små. Vi vil også benytte anledningen til å sette sammen en kjernegruppe som kan skal utvikle prosjektet utover høsten. Hvis dette høres spennende ut håper vi du kommer, og at vi sammen kan skape et andelslandbruk på Ranheim.

På denne bloggen kommer vi til å være med for å fortelle litt om hvordan det går i tiden framover med andelslandbruket. Dere finner oss på www.reppesondre.com, på Facebook som ”Reppe Søndre” og ”Reppe Andelslandbruk” og på Instagram som ”Reppe Søndre”.

Ta gjerne kontakt dersom dere er nysgjerrig på andelslandbruket eller andre prosjekter vi har!

 

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *