Høsten er en perfekt tid for å plantere bærbusker. Morgendugg gjør at de ikke tørker ut like fort som tidlig på sommeren. Buskene bør beskjæres hver vår før blomstene kommer. Beskjæringen bør foretas nede ved bakken. Fjern de eldste greinene og alle greiner som ligger flatt utover bakken. Dette gjør at buskene blir  luftigere, samtidig som de ikke så lett blir utsatt for sykdommer.

Rips: 

Rips er hardfør. De liker solrike plasser, men tåler også en del skygge.

De trives i rik, fuktighetsbevarende, godt drenert jord. Vann rips godt i perioder med tørke. Du kan gjerne gi buskene en balansert gjødsel, f.eks. husdyrsgjødsel. Greiner kan gjerne bære mye frukt, derfor kan det være nødvendig å støtte del litt ekstra. Bruk et nett for å beskytte buskene før frukten begynner å modnes.

Buskene bør beskjæres hver vår før blomstene kommer. Beskjæringen bør foretas nede ved bakken. Fjern de eldste greinene og alle greiner som ligger flatt utover bakken. Dette gjør at buskene blir  luftigere, samtidig som de ikke så lett blir utsatt for sykdommer.

Solbær:

Solbær trives i næringsrik jord og bør få gjødsel hver vår. Plantes solrikt og i le for blåst. Planteavstanden bør være på 1,5 – 2 m.

Foto: Wikipedia

Stikkelsbær:

Buskene liker seg i mullig jord i omgivelser med mye sol. De vil ha det varmt og luftig, ellers er det risiko for sykdom. Hvis det er en veldig tørr sommer, trenger buskene ekstra vann.

Planter buskene tidlig på våren eller sen høst og tilsett litt hestegjødsel hver vår. Planter gjerne noen få forskjellige varianter sammen, hvilket vil resultere i såkalt krysspollinering og det gir flere bær.

Bringebær:

Bringebær tåler fuktig jord og kjølig vær. De trives i  godt drenert,  litt sur jord, og misliker kalkholdig jordsmonn. Planter bringebær på et solrikt sted eller delvis skygge, med lite trekk. Dette er viktig fordi blomstrene må bestøves av insekter.